Védd a tested! | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Esés utánMinden sporthoz hozzátartozik a megfelelő felszerelés és védőfelszerelés - különösen az úgynevezett extrém sportok esetében. Márpedig a sí és a snowboard nyugodtan sorolható az utóbbi sportok közé.
Épp ezért érdemes végigvenni milyen védőfelszerelések is használatosak, illetve használhatók a hegyekben.


Bukósisak

A bukósisak viselése gyerekeknek és funparkokban síelőknek kötelező!A 2008/09-es síszezonban több olyan síbaleset történt világszerte, amelyre alapozva - főként az orvosok - azon a véleményen vannak, hogy a gyerekek és a felnőttek is hordjanak sisakot.
A síoktatók világszerte hangoztatják, hogy a gyerekek mindenképpen viseljenek sisakot, és azok is, akik funparkokban síelnek. A felnőttek sisakviseléséről megoszlanak a vélemények, hisz amellett, hogy egy-egy balesetben hasznosak lehetnek, esetenként nagymértékben korlátozzák az érzékszervek működését.

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége szakmai elnökhelyettese, Ozsváth Miklós szerint minden értelmes ember/szülő számára egyértelmű kell, hogy legyen, hogy a gyerekeket nem szabad bukósisak nélkül a pályára engedni, akár törvény írja elő a viselését, akár nem. A gyermekek koponyaszerkezete ugyanis még nem olyan erős, hogy akár kisebb ütközéskor is ne sérüljön (szépen utal erre a magyar közmondás: nem nőtt még be a feje lágya).

Épp ennek köszönhető, hogy egyre több síterepen 12-16 éves kor alatt kötelező is a viselése. 2009-ben például 16 év alatt a legtöbb ausztriai síterepen már kötelező, vagy ajánlott a bukó.
Felnőttek esetében a bukósisak viselése már nem ennyire egyértelműen pozitív hatású, bár a gyártók és ismét csak az orvosok erősen ajánlják. Viszont felnőtteknél közre is játszhat egy baleseti szituáció kialakulásában. Ugyanis a bukósisak gátolhatja a hallást és a térbeli tájékozódást is.

A fő gond az, hogy a legtöbb sisakot arra tervezték, hogy 22-23 km/óra alatti sebességnél előforduló sérülések ellen védjenek. Ez azonban ma már nem sokat segít, hisz egy síelő sebessége egy közepes erősségű pályán is 40-65 km/h. Éppen ezért kell(ene) mindenkinek betartania a síelés alapvető biztonsági szabályait (FIS10), és felelősen sportolni, kikapcsolódni.

Egy síelés közben történt súlyos fejsérülés körülbelül így jön létre: a fej gyorsan mozog és ha elesünk vagy nekiütközünk valaminek, hirtelen megáll, ami agyi sérülést okozhat.

Általánosságban a legszélesebb skálán mozoghatnak a sérülések: kezdve az agyrázkódással, amelyből néhány óra alatt is fel lehet épülni, de lehet olyan súlyos sérülés/vérzés is az agyban, amelyből hetekig, sőt hónapokig tart a gyógyulás - súlyosabb esetben pedig még műtétre is szükség van.

Egy bukósisak kiválasztásánál nem elsősorban az esztétikai szempontok a legfontosabbak, bár már több gyártó kínál a léccel, sícipővel harmonizáló sisakokat is - elsősorban persze a női vásárlóknak.

A bukósisaknál a pontos méret a legfontosabb. Létezik olyan bukó, aminek van állítható fejkörfogat-pántja, ettől még precízebben illeszkedik a fejre.

Vannak zárt fülű sisakok, úgynevezett versenybukók, amelyekre állvédőt is lehet csatlakoztatni. Ez a fajta stabilabb a fejen, de rosszabbul lehet vele hallani. A gyerekeknek készített bukósisakok általában ilyenek.

A puha fülű sisakok között létezik olyan, aminek a fülvédő része lecsatolható. Ez melegben praktikus, és a hallás szempontjából is előnyösebb.

Vásárláskor arra is figyeljünk, hogy nem árt, ha kivehető a bukó bélése a tisztántartás, mosás miatt. Fontos, hogy jó legyen a sisak szellőzőrendszere, hogy ne izzadjon nagyon bele a fejünk - a komolyabb daraboknál ez a szellőzőrendszer állítható.

Védőfelszerelés lévén a vásárlásnál a legfontosabb, hogy ellenőrizzünk, a sisak valamilyen ellenőrzési szabványnak feleljen meg! Ilyenek például a CE, ASTM. 2009-ben Európában a CE EN 1077 biztonsági normának kell megfelelni.
2009-ben a síterepek után a német autóklub (ADAC) letesztelt 15 népszerű bukósisakot is, hogy könnyebb legyen a választás. Egy sem kapott kiváló minősítést, tízet azonban jónak tituláltak, és csak egyet találtak gyenge minőségűnek, illetve hiányosnak.


A teszt során vizsgálták a technikai jellemzőket (súly, pántok állíthatósága, csatok, szellőzés, és a korrekt használati utasítás). A biztonság tesztelésekor többek között ütközési próbának vetették alá a sisakokat, ellenőrizve az anyagok tartósságát, a csatok minőségét. Vizsgálták a bukók komfortját, az állíthatóságot, az ergonómiai adottságokat, a kényelmi szempontokat, illetve azt, hogy milyen hőmérsékletet garantál a sisak a fej számára mínusz öt fokban, és 30 km/órás szél mellett.

Bukósisak-tesztek eredményei

A bukósisaknak még egy előnye van különösen esőben vagy hóesésben: nem ázik át, és nem fúj át rajta a szél!

A felnőttek sisakviseléséhez még egy adalék: ahogy már szóltunk róla, megoszlanak a vélemények a viseléséről, mert sok esetben korlátozza az érzékszervek működését. Azoknak, akik épp ezért nem szívesen viselnek bukósisakot, a d3o-technológiával készülő új generációs fejvédő eszközök jelenthetnek megoldást, hisz ez a technológia lehetővé teszi olyan könnyebb fejvédők, „ütésálló" sapkák gyártását, amelyek nem korlátozzák a síző érzékszerveit.

Gerincvédő

Sokak szerint felnőtteknél a gerincvédő a legfontosabb védőfelszerelésSokan azt tartják, felnőttek számára ez a védőeszköz fontosabb, mint a bukósisak. Ha ugyanis valaki elesik, ami azért lényegesen gyakoribb baleset az ütközésnél, sokkal ritkábban veri be a fejét, mint a hátát.

A választáskor a legfontosabb, hogy a gerincvédő kényelmes legyen, ne gátolja a szabad mozgást és a mérete is megfeleljen a viselőjének és végigérjen a gerinc teljes hosszán! Méretezését tekintve a ruhaneműkhöz hasonló: xs, s, m, l, xl.

Egyik ismerős síoktató az egyik sportszergyártó bemutatóján kezdett el ujjongani, hogy végre megtalálta feleségének az ideális gerincvédőt, amelynek alul egy hosszabb „farka" is volt, amely az általában a hátsójára lehuppanó asszony farkcsontját is védi.

Több típusa is létezik, viselésénél pedig fontos, hogy nem a testre, hanem a pólóra, a kabát alá kell fölvenni.

Típuasai:

  • Hátizsák típus - csak fel kell venni, mint egy hátizsákot és deréknál egy pánttal rögzíteni.
  • Mellény típus - bele kell bújni, vagy zipzárral záródik, esetleg van hozzá egy plusz derékpánt.
  • Verseny típus - ennek csak derékpántja van, a sztreccs versenyruha szorítja a testhez.

 

Csípővédő nadrág (crash pant)

A csípővédő ütésálló nadrág mind a sízőknak, mind a snowboardosoknak jó szolgálatot tehetA baleseti staisztikák szerint az utóbbi években egyre több a csípő és a comb tájékának sérülése, ezért érdemes erre a területre figyelmet fordítani. Ha úgy esünk, hogy ezen a tájékon alakul ki egy komolyabb zúzódés vagy vérömleny, akár napokat is kihagyhatunk a síeléből, ennek az „ártatlan” sérülésnek köszönhetően. Persze egy ilyen zúzódás a kellemetlenségen kívül akár veszélyes is lehet, hiszen akár trombózis is lehet a következménye.

Az eséskor sérülésveszélyes helyeken párnázott nadrág: védi a feneket, a combcsontokat, a farkcsontot. Különböző nadrágokat készítenek nők és férfiak számára. Fontos, hogy vásárláskor olyan nadrágot válasszunk, amely nem szorít! Ezt a védőfelszerelést sem a testre, hanem a sínadrág alá kell felvenni.

 

Térd- és csuklóvédő

Elsősorban snowboardhoz ajánlott bár funparkokban gyakorlóknak, freeridereknek is, mert esésnél sokszor térdre, illetve csuklóra támaszkodnak.

 

Főleg snowboardosok és freeriderek használják a térdvédőtA csuklóvédő (a térdvédővel együtt) már a felkészülési időszakban, görkorcsolyázáskor is nagyon hasznos

 

Síszemüveg és napszemüveg


Sötét szemüveg nélkül tilos a hegyre menni!A síszemüveg, illetve napszemüveg elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédjük a szemünket a vakító napsütéstől, a hóvakságtól (ezt a visszaverődő ultraibolya sugarak okozzák) és az időjárástól. Ha napsütésben szemüveg nélkül vagyunk a hegyen, pillanatok alatt kaphatunk kötőhártya-gyulladást, mert a hó ezernyi apró tükörként veri vissza a sugarakat.
A napszemüveg jó a napsütés hatásai ellen, de a síszemüveg nagyobb védelmet ad. Például rossz időben azzal, hogy az arc nagy részét befedi, megvéd a széltől, a szembecsapó hótól - amely még viszonylag alacsony sebességnél is gondot okoz.

A cserélhető lencsés napszemüveg lencséi között van, amelyik erős napsütésben, és van, amelyik ködben segíti a látástA hegyen szinte egyik pillanatról a másikra is változhatnak a fényviszonyok. Épp ezért érdemes rászánni a pénzt egy cserélhető lencsés napszemüvegre: ebben általában van egy erős sugárzásban hordható tükrös lencse, és ködben használható sárga vagy rózsaszín árnyalatú is.
A szemüvegeseknek, ha meg tudják szokni, érdemesebb kontaktlencsét használni, mint dioptriás síszemüveget csináltatni.
Kontaktlencsések soha ne síeljenek szemüveg nélkül. A hószemcsék a legkisebb sebességnél is bejuthatnak a lencse alá és megsérthetik a szaruhártyát.

Mindezzel együtt a legfontosabb védőfelszerelés a kulturált, körültekintő sízés a pályán. Óriási veszély leselkedik a pálya közepén, vagy nehezen belátható helyen pihenő snowboardosokra, a külvilágra nem figyelő síelőkre, vagy azokra, akik tudásszintjüknek nem megfelelő sebességgel száguldanak a pályán.

 

Neckermann Utazás

Cikkünk megjelenését a Neckermann Utazási Iroda támogatta.

Neckermann gondol Önre, mert hisz síelni jóóóó!

www.neckermann.hu

06 40 200 776 

 

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>