Lavina sodorta el a síelőket az országos freeride bajnokságon | SKI. C.U.L.T. -- skiculture

A bajnokság résztvevőiSnowboard, freeski, Magyarország - A VIII. Billabong-Naturelle Freeride Magyar Bajnokság döntőjét, a dél-francia Alpok-beli Vars sírégióban rendezték. Snowboard-ban Liptay Dávid, freeski-ben pedig Szepessy Dávid szerezte meg a magyar bajnoki címet. A lányok snowboard versenyében a három bátor induló közül Fazekas Borbála lett a legjobb. A síelőknek a lavinával is meggyűlt a bajuk, de szerencsésen célba értek.

Huszonkilenc versenyző, köztük 7 síelő és három női snowboardos állt rajthoz a 2700 méter magas hegycsúcson, a pályáktól távol, a szűzhó birodalmában. A verseny helyszíne egy sziklákkal tagolt több mint 1 kilométer hosszú, majdnem függőleges fal volt. A szervezők ragaszkodtak az érintetlen területhez, így már a versenyt megelőzően próbatétel elé állították a ridereket. A résztvevőknek már az indulásért is meg kellett küzdeniük, a rajthoz ugyanis egy hosszú, meredek falon vezető úton juthattak csak el. Aki nem tudta teljesíteni a kicsit sem veszélytelen két órás sziklamászást, teljes felszereléssel, az nem indulhatott a bajnokságon.

A háromtagú zsűri – köztük két francia – négy szempont szerint értékelte az indulók teljesítményét: kontroll, technika, folytonosság és terepválasztás. 

A kissé hideg, ám napsütéses időben a síelők nyitották meg a versenyt, akik közül kettejüknek a lavinával is meg kellett küzdeniük. A porhóból síléc nélkül jutottak ki, és gyalogosan értek célba.

Míg tavaly az alpin snowboardosok bizonyultak jobbnak a sportág legmagasabb szintű versenyében, addig idén a freestyle versenyzők aratták le a babérokat.
A dobogósok okostelefont, energiaitalt, sí-, illetve snowboardruházatot protektort és a rendezvény környezettudatosságát hangsúlyozni kívánó használt snowboardból készült plakettet vihettek haza.

A Magyar Freeride Bajnokság eredménye:

Fazekas Borbála, Turi Zsuzsanna és Czika KrisztinaNői snowboard: 1. Fazekas Borbála, 2. Turi Zsuzsanna, 3. Czika Krisztina

 

 

 

 

 

Szepessy Dávid, Balogh Csaba és Boldizsár PéterFreeski: 1. Szepessy Dávid, 2. Balogh Csaba, 3. Boldizsár Péter

 

 

 

 

 

Liptay Dávid, Czéh Tóth Mátyás és Lotfi PeimanSnowboard: 1. Liptay Dávid, 2. Czéh Tóth Mátyás, 3. Lotfi Peiman