Serényi Jenő | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Serényi Jenő ügyvéd, hegymászó, sporttörténész és szakíróSerényi Jenő ügyvéd, hegymászó, sporttörténész és szakíró. Számos tátrai csúcsot társaival ő mászott meg először. 1908-tól a Nemzeti Sport Hó rovatának szerkesztője, az 1912-ben Budapesten megjelent  A sísport gyakorlati kézikönyve című mű szerzője. Nevét a Magas-Tátrában a Serényi-torony őrzi.

 

1884. szeptember 5.-én a Szepes megyei Iglón született. Középiskoláit a budapesti piarista gimnáziumban végezte, egyetemre is a fővárosban járt.

1903-ban harmadmagával barangolta be Erdélyt, 1904-től kezdve pedig a Magas-Tátra lett túráinak célpontja. A hegység minden jelentős gerincét megmászta. 1906 és 1915 között társaival (Horn K. Lajos, Wachter Jenő) a legjobb hegymászók közé tartozott.

1907-ben, a Simon-torony megmászása közben Wachter Jenő lezuhant és életét vesztette. Ezután Serényi Jenő 1909-ben társaival kivált a Magyar Turista Egyesületből és létrehozta a Budapesti Egyetemi Turista Egyesületet, amelynek ő lett az első főtitkára (1909-1910), majd választmányi tagja (1913-tól), alelnöke, tiszteletbeli tagja (1911), sajtó bizottsági tagja. Ez időben több csúcsot elsőként mászott meg télen (Fecske-torony, 1910.; Téry-csúcs, 1910.; Bibircs).

A BETE hegymászói 1911 májusában a dobogókői turistaház előtt. Az első sorban jobbról a második álló személy Serényi Jenő.1913-tól a Magyar Kárpát Egyesület központi választmányának tagja, budapesti képviselője volt. 1921-ben a Magyar Természetbarát Szövetség létrehozásának egyik motorja, és tiszteletbeli tagja volt.


1910-ben két társával elindította a Turistaság és Alpinizmus című lapot, amelynek el nem évülő érdeme a hegymászás és turizmus népszerűsítése Magyarországon. Ő az egyik szerzője az első modern magyar turistakalauznak (Komarnicki Gyula, Serényi Jenő: A Magas-Tátra részletes kalauza, Budapest 1914.).

Serényi Jenő a Magyar Síszövetség alapítóinak egyike1906-tól hegymászással, sízéssel foglalkozó cikkei jelentek meg a Turisták Lapjában, a Turista Közlönyben, a Magyar Kárpát Egyesület Évkönyvében, a Turistaság és Alpinizmusban, az Österreichische Alpenzeitung-ban és a Taternik-ban, a Mecsek Egyesület évkönyveiben, a Nemzeti Sportban. 1908-tól a Nemzeti Sport Hó rovatának szerkesztője volt.

A sísport gyakorlati kézikönyve 1912-ben jelent meg.A sízés nagy szerelmese volt, jelentősen hozzájárult népszerűsítéséhez. Könyvet is írt róla. A sísport gyakorlati kézikönyve, Budapesten 1912-ben jelent meg.
Serényi Jenő volt a Magyar Sí Klub és a Magyar Síszövetség egyik alapítója, főtitkára és a sajtó bizottság tagja (1913). Részt vett a Tátrai Önkéntes Mentő Bizottság (TÖMB) megalakításában. Utolsó túrájára 1914-ben került sor: ekkor a Markazit-torony és a Jég-völgyi-csúcsot összekötő gerincet járta be.

Az első világháború kitörésekor önként jelentkezett frontszolgálatra és az olaszországi csatamezőn, Doberdónál mint tartalékos hadnagy, 1915. július 15-én vesztette életét. A nagy ezüst és arany vitézségi érem tulajdonosa volt. Földi maradványait 14 évvel a halála után, 1929. október 29-én hozták haza, és a budapesti Farkasréti temetőben hantolták el. Nevét a Magas-Tátrában a Serényi-torony őrzi.

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>