Ráncfelvarrás vagy modellváltás | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Egy egyszerű mondat és ami mögötte van

A pálya széléről figyeljük az oktatást, a síelő első lépéseit teszi meg síélete rögös útján. Megszokott látvány, a második-harmadik próbálkozásnál még mindig nem sikerül egyenesen lejutni, a karjaival darálja a mákot, ahogy elkezd eltérni oldalra, minden alkatrésze elkezd csavarodni, a térdei ikszelnek, van küzdelem bőven. A harmadik kísérletnél Gabesz a pálya tetején marad és a másik tanítványnak mond valamit, közben pedig nézi a kísérletet. A következő menet előtt röviden magyaráz valamit, és a tanuló nyugodt, könnyed tartásban, az egyenest kényelmesen tartva csúszik le hozzánk. Látszólag csoda történt, a mozgás egy csapásra teljesen megváltozott, mintha az előző siklásokat egy másik síelőtől láttuk volna. Aztán kiderült, hogy a javítás egy egyszerű feladat volt, ami bekapcsolta a hasizmokat és megszüntette a pucsítást.

Peddig szó sincs csodáról, sőt sokan felkaphatják a fejüket, hogy mi ebben az újdonság: százéve téma a cicahát, a hasizommunka. Innét nézve valóban semmi. Ha viszont azt veszem, hogy ez gyakori jelenség az egyenes siklás kísérletei közben, és mégsem használják oktatók százai ezt a megoldást, már más a kép. Gabesznek is azért jutott eszébe, mert idén ősszel kezdtünk el erőteljesebben foglalkozni a medence környékének izomtónusaival és reflexeivel, valamint azoknak a természetes mozgásokra (köztük a síelésre) gyakorolt hatásával. Kielemeztük a természetes mozgásokat, ennek eredményeként programot állítottunk össze szárazedzéshez, mert biztosak voltunk abban, hogy amit az anatómia elméletileg leír, annak működnie kell a gyakorlatban. Ezen elméleti munka hatására könnyebb felismerni, hogy a derék környékének a mozgásszerkezeti alig látható problémái miért okoznak nagy gondot - sőt akár veszélyhelyzetet - a síelésben. Ez volt a javítás kulcsa itt is.

Az egyszerű, pár szavas javaslat mögött több hónap munkája volt. Einstein jutott eszembe: „Amit nem tudsz elmagyarázni egyszerűen, nem is érted egészen.” Kemény csapda ez, hiszen aki igazán profin és komoly tudás birtokában oktat, a pályán végtelenül egyszerű, nem különösebben látványos, viszont rendkívül hatékony. „Ezért fizettem? Nem is csinált semmit, csak síeltünk.” - mondhatja a síelő. Üzletileg kifizetődőbb lehet aki körülményes, látványos gyakoratok tömegeit dobja be. 

Tavaly is erőltettük a hasizmok használatát, küzdöttünk a pucsítás ellen, de nem vezettük le ennyire pontosan, hogy mi a hatásmechanizmus. Érdekes, hogy amint pontosabban megértettük, hogy miért és hogyan, ugyanazok a szempontok és gyakorlatok egy nagyságrenddel jobban kezdtek működni. Látszólag nem nagy a különbség, a gyakorlatban mégis óriási előrelépés.

Egy egyszerű mondat volt a siker kulcsa, egy primitív korrekció. Egy olyan mondat, amely mögött évek tapasztalata és több hónap aprólékos munkája van. Bármennyire is egyszerű volt ez a mondat, a háttere nélkül nem tudott volna megszületni.

Szemben önmagukkal vagy továbblépni a saját vállunkról

Danival és Tettával elmegyünk tesztelni a profi síszimulátort. Tavaly már kipróbáltuk az alapváltozatot egy fitneszóra keretében. A kettő között a különbség, hogy a profi változaton nemcsak a kocsi mozog oldalra, hanem köríves mozgás is van benne. Mielőtt elindulunk, elolvasom, hogy mit írtunk tavaly, és egy mondat megüti a szememet:

[quote]... Ezt egyszerűen futásokkal és ugrásokkal nem lehet fejleszteni ...[/quote]

Földrerántó szembesítés volt ez a mondat. Tavaly még triviális volt a felkészülésre a futás, idén pedig már azt modjuk, hogy inkább gyalogolj. Sőt, rossz technikával inkább a futás abbahagyását javasoljuk. 

Szembefordultunk volna a tavalyi véleményünkkel és önmagunkkal? Vagy csak többet tudunk és mélyebben értjük a mozgások belső összefüggéseit? Tavaly ártottunk valakinek, amikor azt javasoltuk, hogy például futással készüljön fel a síelésre? Hányan javasolták rajtunk kívül az idén, hogy a futást cseréljük le gyaloglásra? Ők ártanak? Egyik sem. Pusztán idénre új tudás birtokába jutottunk, és még nem volt lehetőség sok más kollégának ennyi idő alatt ezt átadni.

Nem gondolom, hogy tavaly szakmai hibát követtünk volna el a futás ajánlásával. De tavalyhoz képest szakmailag sokkal megalapozottabb tanácsot tudunk adni. Akkor hibáztunk volna, ha féltünk volna továbblépni a tavalyi véleményünktől, nehogy eltérjen attól az idei véleményünk.

Nincs tökéletes tudás. Senki nem ismerheti teljes mélységében az emberi mozgásokat. Sőt a megismerés minden egyes morzsájával egyre több kérdés merül fel és egyre több új ismeretre kapunk lehetőséget. Az új ismeretek új megoldásokat szülnek. Ha sokat foglalkozunk a síeléssel, gyakrabban kell igazítani a módszereinken, mintha nem mélyülnénk el az síelés elméletében.

Hogy még bonyolultabb legyen a világ: ha nem merül fel a gyaloglás a futás helyett, nem jutunk el Gabesz egyszerű mondatához a pucsítás ellen, és a tanítvány tovább küzdene az egyenes megtartásával. Minden mindennel összefügg.

Minden évben a síoktatók kötelező továbbképzése törvényszerűen így kezdődött: „már megint újítottatok valamit, nem igaz, hogy nem lehet két évig ugyanazt mondani”. Pedig nem szembe szoktunk fordulni a korábbiakkal, csak pontosítani, más hangsúlyokat kiemelni. Csak aki nem vett részt a változások megszületésének folyamatában, annak a kész végeredmény már kevésbé érthető, sokkal inkább idegennek érzi. Neki időt és energiát kell rászánnia a megértéshez, ami az elfogadáshoz vezet.

Én is ezt mondom, ebben semmi új sincs

Egyszer már mindent kitaláltak. Valóban így van. Számos olyan dolgot vallunk, amire még a szakma nagy része is felhúzza a szemöldökét. Aztán jön valaki, és megmutatja, hogy X. Y. már 1975-ben leírta ezt. Nincsenek nagy csodák, csak legfeljebb más csoportosításban és fényben jelennek meg a dolgok, vagy elkezdjük érteni, amit korábban intuitív alapon helyesen megérzett valaki. Az intuíció semmit nem von le a dolgok értékéből, hiszen az is tudásalapú, csak nem tudatos. A logikus megértés nem feltétel, csak segít a dolgok rendszerbe állításában, az elemek összekapcsolásában.

A sízés 2000 c. könyv részleteA carving lécek megjelenésekor minden felborult. Az új felszerelés mást tett lehetővé, senki nem tudta, hogyan kell az új dolgokat tanítani. Ekkoriban hangzott el például egy felelős vezetőtől, hogy a carving egy vadhajtás, és amikor már valaki elég jól tud síelni, akkor ki lehet térni erre is. Hasonlóképpen vélekedtek az alpesi országok tekintélyei. És ebben az időben már itthon volt egy kidolgozott tematika a carvingra Szabó Laci szinte egyszemélyes találmányaként. Túlzás nélkül leírhatjuk, hogy zseniális anyag volt. Ez az anyag megjelent a Sízés 2000 című könyvünkben, és amikor a könyvet tördeltem, beletettem Laci kérése pár mondatot és szerkesztettem hozzá pár képet, bár nem igazán értettem, hogy mit akar jelenteni. Mindezt úgy, hogy már tíz év feletti oktatói múlt volt mögöttem, és egy-két év múlva a carvingban - főleg a funcarving szempontjából - a legjobbak közé tartoztam. De nem fogtam fel Laci mondanivalóját.

Pár év múlva rájöttem, hogy az általunk már egy ideje oktatott néhány nagy találmány lényegében teljesen megegyezik Laci akkori instrukcióival. Korábban is szajkóztuk, hiszen le volt írva egy könyvben. De mégis csak akkor vált a sajátunkká és tudtuk beépíteni a rendszerbe, amikor meg is értettük, hogy melyik mondat mögött milyen alapok vannak, mi és hogyan magyarázza.

Van benne új vagy nincs? Nincs mert korábban is megvolt, szinte szó szerint. Van, mert akkoriban Laci értette, de mi nem. A megértés nélkül pedig nem lehet igazán hatékonyan tanítani valamit. Számtalan gyakorlat van, amelyiknek rossz a megítélése, pedig csak többnyire nem ott és nem úgy használják, mert hiányzik mögüle a megértés.

Kényelmesebb szilárdan állni egy helyben, de a fejlődés-önképzés kötelesség.

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>