Liften is biztonságban | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>
Gyerekek ülőliftbenA hírek megint a síelésről szóltak, de nem a jótékony hatásáról, hanem ismét baleset történt.
Mint ismeretes 2008. február 18-án az ausztriai Gerlitzenben két magyar gyerek kiesett a síliftből és mintegy 7 métert zuhant. A Magyar Távirati Iroda és a Független Hírügynökség beszámolói szerint a 11 éves kislány és a 10 éves kisfiú iskolai sítúrán voltak Ausztriában.
 


A kislány kiesett a síliftből, a kisfiú pedig, feltehetően pánikból vagy segítségnyújtási szándékkal utánaugrott. Helikopterrel mindkettőjüket beszállították a klagenfurti kórházba. A kislánynak a combja, a kisfiúnak az alkarja tört el. Mindkettejüknek volt biztosítása.
Gyerekek ülőliftben
A két gyerek iskolájának igazgatója, arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az iskolából 26 gyermek indult az egyik utazási iroda által szervezett ausztriai sítáborba. A csoporttal szülők is utaztak. A téli kirándulásra érkező csoportot elszállásoló hotel tulajdonosa, Tamás Bence szerint a gyerekek tapasztalt síelők voltak, már ötödik alkalommal jártak ott. A balesettel kapcsolatban azt mondta, szerinte a diákokat kísérő tanárok és a szülők mindent megtettek azért, hogy a gyerekek biztonságosan érjenek a sípálya tetejére. A csoportban a síliftek használatára vonatkozó írott és íratlan szabályokat betartották. A kisfiú és a lány magassága is elég volt ahhoz, hogy használhassák a síliftet. Beszálláskor az egyik tanár és egy szülő segített, kiszálláskor pedig éppen a balesetet szenvedett kislány apja vigyázott a gyerekekre.

A sílift üzemeltetői szerint ők mindent szabályosan csináltak, és ilyen baleset ott, Karintiában még nem volt. A helyiek szerint egyébként véletlenül egy ilyen síliftből nem lehet kiesni. Minden sífelvonón biztonsági korlát védi az utast. A sílift kezelője szerint csak az történhetett, hogy a gyerekek hintáztatták a négyszemélyes ülőkét. A baleset egyébként pont ott történt, ahol a felvonó a sípálya fölött halad át, de szerencsére egyik gyerek sem zuhant egy éppen arra haladó sízőre.

Hogy kinek a felelőssége, azon lehetne vitatkozni, de azt bátran kijelenthetem, nem szívesen lennék a túrát vezető helyében!

 

Kicsúszásgátló szerkezet
Hogy ez elkerülhető legyen, íme néhány tanács, szabály:Gyerekcsoportnál, ha csak tehetjük, válasszuk a húzólifteket vagy kabinos liftet. Ez persze nem mindenhol kivitelezhető. Ha nem marad más, jön az ülős lift. Általánosan elmondható, hogy ülős liftben 120 cm-nél alacsonyabb gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem utazhat! Vannak egyes helyek, ahol ezt azonban nem magasságban, hanem életkorban határozzák meg. Nyilvánvaló, hogy a lift műszaki paraméterei határozzák meg, hány éves kortól, milyen magasságtól használhatja azt valaki egyedül is. Minden liftnél el kell tehát olvasni az ottani lift használatának szabályait. Valószínűleg nem véletlenül kaptak a Hochkaron üzemelő ülőliftek olyan biztonsági kiegészítőt, ami megakadályozza a gyerekek kiesését, hiszen az osztrákok meglehetősen sok iskolai csoportot visznek ide, így a pályákon gyakran több gyerek van mint felnőtt, így pedig bajos lenne a lifteztetés.


Mit teszünk azonban akkor, ha magunkban vagyunk a gyerekcsoporttal? Ennek a legfontosabb feltétele, hogy nyolcfős csoportoknál nagyobb létszámú csoportokat nem alakítok ki, illetve plusz kísérőket biztosítok hozzájuk. (Ez egyébként húzós liftek esetében is igaz.) Tehát a megfelelő létszámmal már önmagában csökkenthető a kockázat!

  • Liftezés előtt mindig meg kell bizonyosodni a gyermekek magatartásáról, vajon alkalmasak-e az önálló liftezésre, bár jobb, ha nem bízunk bennük!
  • Minden egyes beszállás előtt hívjuk fel figyelmüket a betartandó szabályokra és a lehetséges veszélyforrásokra!
  • Segítséget kérhetünk a sorban álló többi felnőttől is! Az sem baj, ha nem magyarok, nyugodtan megkérhetjük bármelyik felnőttet, hogy ülhessen mellé egy gyerek, biztosan nem fog elutasítani.
  • Nyolc év alatti gyermekeknél egy felnőttel maximum két gyerek utazhat úgy, hogy a felnőtt ül középen.
  • Gyerekcsoportnál egyébként is épp a biztonság miatt a szabad sízésben is korlátokat kell szabni: melyik pályán lehet síelni, melyik liftet használhatják. Sőt, kisebb gyerekeknél a szabad sízéskor nem szabad ülőlift-használatot engedni, olyan pályát kell választani, ahol húzó-, vagy kabinos lift működik.


Szerzők: Béki Piroska, vezető síoktató
Pásztory Gábor, síoktató síiskola-vezető www.gyereksi.hu

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>