Kaprun – Kitzsteinhorn | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Kitzsternhorn csúcsidőben

Először is el kell oszlatni egy félreértést: Kaprun nem egy gleccser, sőt nem is egy sípálya. Valójában egy kis falu Pinzgauban, a Salzach folyó völgyében, a Zell am See - Kaprun turisztikai terület része.

 

Ha netán egy osztrákkal beszédbe elegyedve szeretnénk megemlíteni ezt a síeterepet, jobban tesszük, ha a Kitzsteinhorn nevet használjuk, ugyanis valójában az a gleccsersíterep neve. Ha netán az interneten szeretnénk friss információkat beszerezni, ne a www.kaprun.at címen próbálkozzunk (hacsak nem érzünk már az utazás előtt kimondhatatlan virtuális kalandvágyat), induljunk inkább közvetlenül a www.kitzsteinhorn.at címen.

Kitzsteinhorn mellett van még néhány síterep a régióban: a Maiskogel valóban Kaprunhoz tartozó kisebb síterep, ahová egyrészt a falu széléről ülőlifttel, másrészt a gleccser felé vezető szerpentin mellől induló kabinos lifttel juthatunk fel.

Sokkal figyelemre méltóbb a Zell am See-hez tartozó Schmittenhöhe (www.schmitten.at). Nagy, élvezetes, változatos síterep, csak ajánlani lehet!

A völgyben a Zeller See látszikMinden jóval megáldott környék: Zell am See a Zeller See partján fekszik. (Vajon melyik kapta a nevét a másikról? - A kérdés megfejtője a kérdés jelentőségével azonos értékű nyereményben részesülhet...) Sokáig azzal reklámozták, hogy nyáron a délelőtti síelés után délután szörfdeszkára pattanhatunk. Mindenesetre kétségtelenül gyönyörű a tó, és nehéz eldönteni, hogy honnét mutatja szebb arcát: a partján fekvő parkból vagy fentről a gleccserről.

Nagyon közel van Bruck an der Glocknerstrasse, a Heilingenblutból induló gyönyörű alpesi út, a Glocknerstrasse végpontja. (Vigyázat: az út csak a nyári időszakban járható, hiszen nagyon magasan megy, sőt télen néhány heiligenbluti sípálya is az út felett megy át.
Rutinos túrázók egyből következtethetnek arra, hogy a közelben találhatjuk Ausztria legmagasabb csúcsát, a Großglocknert (a gleccser felső liftállomásán találhatunk egy kilátóteraszt, amelyik ide néz).

Megközelítés

Budapest felől két fő (és több al-) útvonalon közelíthetjük meg a környéket: A megszokott és egyszerűnek tűnő az A1 autópálya Bécs-Salzburg útvonalon, az alternatív a Semmeringen át. Bár a navigációk gazdaságos beállítása a déli útvonalat javasolja általában, valószínűleg nagy különbség nincs köztük. Az A1-en kb. 650 km-t kell számolnunk, Semmering felé valamivel rövidebb az út. Időben nagyjából mindkét irányban 6 órával lehet számolni (bár egy barátom barátja egy barátjától hallott már 4,5 óráról is...).

Az A1-en Salzburgnál délre fordulunk. Vigyázat a táblák nagyon cselesek: a bal szélső két sáv megy északra, München felé, ezért időben soroljunk a jobb szélső két sáv egyikébe. Ha a megfelelő ponton túlzottan elmélyedten diskuráltunk, a német határ környékén szoktunk visszafordulni... Salzburg után környezetvédelmi okokból sokáig 100-as korlátozás van, erre érdemes odafigyelni. Az A10-esen Bischofshofennél kell lemenni, majd 311-es úton megyünk még a tempótól függően fél-háromnegyed órát. A táblákon Zell am See-t keressük, Kaprun csak a közelben jelenik meg.
Salzburgtól lehetőség van egy kis német kirándulással is fűszerezni az utat, ekkor a berchtesgadeni csücsök mögött átvágva Lofer felé északról közelítjük meg Zell am See-t. Nem valószínű, hogy megérné ezt választani...


Kaprun - Kitzsteinhorn nagyobb térképen való megjelenítése

A déli útvonalat Semmering felé azoknak érdemes választani, akik már kissé unják az A1 autópálya-unalmát, hiszen a Schladmingig régión átvezető út lényegesen változatosabb. Ekkor az S6-osról St. Michaelnél megyünk le Leoben és Liezen felé, majd átmegyünk Schladmingon, és végül Radstadtot és Altenmarkot érintve megyünk fel az A10-es autópályára. A navigáció jó eséllyel tud egy rövidebb utat az erdőn keresztül Wagrain felé. Ezt még véletlenül se válaszuk, különösen ne télen! Kanyargós, rendkívül lassú út: lehet, hogy távolságban a fele, de időben duplája!

Szállások

A környék bizponyos szempontból legjobb szállása - ám főként sportolók lakjákElvileg van szálláslehetőség fent a pályáknál is: a Bundessportheim az Alpincenter mellett. Jófajta „turista-ifjúsági szállás" minőségű hotel, kitűnő sportlétesítményekkel, és természetesen a megfelelő árfekvéssel. Elsőbbséget élveznek az állami támogatású szervezetek, klubok, de azért jó időpontot választva lehet szállást szerezni itt is.

A legtöbben a környező falvakban szállnak meg, leggyakrabban Kaprunban, Zell am Seeben vagy Bruckban. Mindenféle árkategóriában találhatunk kiváló szálláslehetőségeket, egyedül a szerényebb nívóban nem bővelkedik a környék. Van ugyan ifjúsági szállás Zell am See-ben és Kaprunban is, de meglehetősen korán kell helyet foglalni bennük (egyébiránt Zell am See-ben a tó partján, a sportpálya szomszédságában található szállás fantasztikus fekvéssel büszkélkedhet). Akik az olcsóbb árfekvést keresik, inkább az apartmanokat szokták előtérbe helyezni.

 

Időjárás

 A liftállomásokon sárga - az ausztrál kenguruveszély-táblák formájára és színére erősen emlékeztető táblákon már figyelmeztetnek arra, hogy magas alpesi környezetbe lépünk (=hochalpin). És ezt érdemes komolyan venni. A legalacsonyabb pont, amit még sível (boarddal) elérhetünk, 1976 m, a legmagasabb liftállomás 3029 méteren van).

Gleccserről lévén szó nagyon vigyázni kell a pályán kívüli síeléssel. Ősszel nagyon veszélyesek pályán kívül a még nyitott, de a friss hótól már nem nagyon látható hasadékok, később pedig a hirtelen leeső nagy hó lavinákat okozhat. Számos szomorú és kellemetlen esemény helye volt már a hegy: egy felelőtlen snowboardos hibájából mérsékelt (2-es fokozatú) lavinaveszély idején 12 síoktató halt meg; mentettek már magyar snowboardost hasadékból, 2008. novemberében pedig az egyik csoportunk szeme láttára vitt el a lavina egy freeridert (és tévesztette el tíz méterrel egy ismerősünket) - szerencséjére az elsodort síelőt sikerül kiásni és újraéleszteni. Közös vonása ezeknek az eseteknek: sok síelő és snowboardos nem veszi komolyan, hogy ebben a környezetben a pályán kívül nagyon körültekintően kell élvezkedni.

A gleccsertől északra majdnem 1000 méterrel alacsonyabbak a hegyekA gleccser észak-északkeleti fekvésű. Tőle északra majdnem ezer méterrel alacsonyabb hegyek vannak, lényegében semmi nem védi az északi szelektől. Lényegében ennek köszönheti, hogy egész éves síterep. Ugyanakkor a többi gleccserhez hasonlóan - ez alól kivételt talán csak Pitztal képez - fel kell készülni arra, hogy erős széllel, hideg idővel tiszteltet meg minket. Közhely, de komolyan veendő: percek alatt fordulhat nagyon kellemetlenre az idő, ezért mindig legyen nálunk némi tartalék ruha, síszemüveg, sapka.
Az északi fekvésből következik, hogy napsütésre elsősorban délelőtt számíthatunk. Novemberben kettő óra felé elbújik a nap a pályák mögött.

A Kitzsteinhorn nyári gleccser, azaz nyáron csak egy rövid karbantartási időre zár be. Nyáron általában a július-szeptember időszakot kell érteni. Június közepéig még kitűnő körülmények vannak többnyire, de utána már rohamosan fogy a hó. A legszűkebb időszakban a fenti csákányos liftek csak a pálya felső, lapos részén üzemelnek, és délutánra felesleges síprogramot tervezni. Reggel kemény, firnes, nagyon gyors hó várható, amelyik a délelőtt folyamán felpuhul.

Októberben már várhatók a havazások. Ez már nem nyári gumis időszak, nem egyszer esett meg, hogy októberben havazott lent a falvakban is.

Novembertől már a tél uralkodik a környéken, és ha nagyon zord idő néz ki, és netán már működik Zell am See-ben a Schmittenhöhe, ne habozzunk oda menni síelni. A nagyjából ezer méter csodákat tud tenni: pl. túl lehet élni a fenti necces időjárást (2008. novemberében -24 fok mellett 90 km/h szelet foghattak ki az „érdeklődők").

A favorit időszak a április-május: rengeteg hó van ilyenkor, nagy eséllyel jó az idő, csodálatos a kilátás, igazi csoda!

Feljutás a pályákra

Környezetvédelmi szempontból természetesen a síbuszt ajánljuk (a síbuszokkal kapcsolatos információkat érdemes elutazás előtt megtekinteni a honlapjukon). Akik mégis az autót választják, Kapruntól tudnak felmenni a gleccserhez (Zell am See-ból és Bruckból érkezve a Kaprun melletti elkerülő úton és alagúton áthaladva). Kaprun után elmegyünk a helyi vízierőmű mellett (az erőművet a Magas-Tauern - Kitzsteinhorn feletti és Großglockner környéki - egymással bonyolult csőrendszerrel összekötött víztározóiból érkező víz hajtja). Egy rövid meredek szakaszt és néhány éles kanyart követően már csak egy szinte vízszintes, enyhén kanyargó út vezet a parkolókig. A parkolók Kapruntól kb. 6 km-re találhatók.

A gleccservasút alsó állomásánál három parkolócsoport található. Az első meglehetősen messze van az alsó állomástól - ha itt kell megállnunk, megállapíthatjuk, hogy rengetegen vannak a hegyen, és nagyon elszúrtuk az indulást. (Ősszel, hétvégén érdemes kicsit korábban kelni és időben indulni, mert ilyenkor nagyon népszerű a síhely, nem biztos, hogy jó parkolóhelyet találunk!)

A liftek közelébe érve érdemes felnézni az autóból, hogy kiderítsük, melyik lift jár! Először az alsó parkolóba hajthatunk be jobbra. Ez a parkoló tartozik az új 24-fős gleccserbusz liftállomásához. Érdemes a behajtóhoz közel megállni (ahonnét szinte szintkülönbség nélkül sétálhatunk át a buszparkolón át a pénztárakhoz) vagy egyenesen továbbmenni a parkoló alsó részébe, ahonnét egy lépcsőn át közvetlenül a pénztárakhoz jutunk. Elkerülendő a behajtó után éles jobbkanyarral elérhető parkolórész.

Az alsó parkoló behajtójától néhány tíz méterre balra két helyen lehet bejutni a felső, nyolcszemélyes kabinos lift parkolójába (persze csak akkor, ha ez a lift egyáltalán jár! Az ideális helyre jó tipp nincs, hiszen sok múlik a parkolómunkások aznapi szisztémáján is, de tény hogy az első felhajtón szerencsés esetben szinte a pénztárablakhoz lehet állni... A kettes számú favorit az épület túloldalán található behajtón begurulva rögtön balra tartva: ez a lift kijáratához esik közel, ami a délutáni sícipős gyaloglást spórolhatja meg.

Kitzsternhorn gleccserbuszHa gleccserbuszt választjuk (félreértések elkerülése végett: ez is kabinos lift, csak nagyképű elnevezéssel), akkor adja magát, hogy a középállomástól (Langwied) is kabinos gleccserbusszal menjünk tovább (csak ez piros és csepp alakú, és általában otthonos trágyaszag lengi be...), hiszen egy épületben van az állomásuk. A régi nyolcfős kabin külön épületbe érkezik meg, ahonnét átsétálhatunk a gleccserbusz épületébe, vagy útközben (max. 50 m) felszállhatunk a négyülős liftre. Szabad levegőt szerető emberek lévén a magunk részéről ezt jobban kedveljük (hacsak az időjárás mást nem sugall persze).

A középállomás a síterep legalsó, még síelhető pontja - már persze ha a hóhelyzet megengedi.

 

Az Alpincenter

Az Alpincerternél mindig nagy az életMindkét lift az Alpincenterhez érkezik meg. Az Alpincenter a síhely központja. Innét tudunk felmenni a gleccserre, általában itt vannak a találkozópontok, havas időben többnyire ide lehet lesíelni.
Az Alpincenterben nagy önkiszolgáló étterem található (a nemdohányzó blokk az étterem hátsó felében, a pénztárakhoz közel található, ajtókkal elválasztva). Az étterem árfekvése megfelel a gleccserfekvésnek. Ár-tipp: fél sültcsirke.

A feledékenyek sportboltot is találnak is, itt van az elsősegélyközpont, a versenyzőknek itt intézik a pályák kiosztását, a túrázok és nagyon bátor freeriderek az információs pult falán találhatnak időjárási és lavinainformációkat.

Éttermi ár-tippünk: fél sültcsirkeAz Aplincenterben napi három €-ért bérelhetünk szekrényeket a sílécünket (+15€ kaució), és valamivel olcsóbban kisebbet, ha csak táskát szeretnénk beletenni. Az eddigi mérések szerint egy szekrénybe akár 5 pár síléc is befér (persze ehhez kell köztünk lennie egy gépészmérnöknek is). A léceket éjszakára is fent hagyhatjuk, csak figyeljük az időjárás-előrejelzést, nehogy ne tudjunk a lécért visszamenni.
Tipp: Függetlenül attól, hogy fent hagyjuk a lécet, síelés után töröljük át egy száraz ruhával! Két percet kell rááldoznunk, de megelőzhetjük vele, hogy éjjel berozsdásodjon a kantni.

 

A pályák

Kitzsteinhorn legnagyobb előnye a pályáiban vanKitzsteinhorn legnagyobb előnye a pályáiban rejlik. Sok nagyon széles pályát találunk, ideális lejtőszögekkel.

Egyedül a kezdők, akinek mérsékelten ajánlható ez a gleccser (persze a gleccsereket nem is a kezdőknek találták ki). Ha már van elég hó, lent a Langwied állomásnál találunk számukra megfelelő terepet.

Óvatosan haladók számára érdemes felmenni a nagy kabinos lifttel (Gipflebahn) a csúcsra, onnét pedig a siklóval levonatozni a tányéros liftekhez (Magnetköpflifte). Ez a két lift két könnyű pályát szolgál ki (bár felülről nézve a jobb oldali gyakran le van zárva a versenyzők számára).

 

A kabinos lift pályája világ legmagasabb liftoszlopán (113,6 m) támaszkodik! Előtérben a Glacier Park, háttérben "hagyományos" pályák

A szabad műfaj kedvelői is itt találják meg a helyüket a Glacier Park nevű funparkban, bár decembertől nekik érdemes körülnézni a Gratlift vagy a Kristallbahn tetejénél: amikor már elég hó van, ott is fognak találni bőven lehetőséget. A 2009/10-es szezonban például - ha a hóhelyzet megengedi - egy 150 méter hosszú, 5,5 méteres falmagasságú félcsövet vettek tervbe. Ugyancsak a Magnetköpflifte mellett a legnagyobb meglepetésünkre sífutókkal is szoktunk találkozni. Megszokottnak semmiképpen nem nevezhető látvány, ahogy a vékony lécekkel és az alpesihez képest papucsnak tűnő cipőben feltűnnek a lesiklók közelében.

 

Glacier Park slide Glacier Park - ugrás sível
Glacier Park - ugrás motoros szánnal Kitzsternhorn - sífutópályák

A gleccser központi pályáit a Kitzlift (ez valójában két, egymás mellett futó csákányos lift), és a Keeslift szolgálja ki. Kellemes, széles pályák: a felső szakaszuk kifejezetten lapos, amelyeket egy kicsit meredekebb, majd egy közepesen meredek szakasz követ. Alulról nézve a Kitzlifttől balra eső szakasz ősszel keskenyebb, mert itt foglalnak helyet a versenyzők is. Középen viszont szabadon lehet élvezkedni. A Keeslifttől jobbra eső területen szintén gyakran tűznek pályákat, de itt bőven szokott maradni hely, és általában kevesebben is síelnek itt.

 

A gleccser központja Versenypályák

 

Kitzsternhorn MaurerAki a meredekebb pályákat szereti, a gleccser jobb oldala felé tekintgessen, az a Maurer. Alulról nézve a bal oldal kicsit meredekebbnek tűnik, viszont gondozottabb szokott lenni. A végén a pálya beszűkül és egy erősebb letörésen át kapcsolódik be a többi pályába. A jobb oldal gyakrabban buckás, a folytatása pedig kilaposodva érkezik a sziklák közé, ahol sokszor találhatunk a tanulásra nagyon alkalmas buckapályákat.

A liftből jobbra kiszállva egy meredek, buckás pályán kívüli terepet találhatunk, gyakorlatilag egészen a sziklákig előre lehet jutni, de csak óvatosan, ez már pályán kívüli síelés!

A másik meredekebb szakasz a központi résztől nyugatra található: ez a Schmiedinger. Itt is két csákányos lift áll rendelkezésünkre. Alulról nézve a liftektől balra egy széles, jó esésű meredek pályát találunk. Ha valaki szeretné a mélyhavat élvezni, ennek a lifttől távolabbi oldalán - a szabályokat betartva - érdemes lehet körülnézni. A jobb oldalukon kevesebb hely áll rendelkezésünkre, és gyakran ki is buckásodik.

Ha a Schmideinger aljában jobbra tartunk - megfelelő hóviszonyok esetén - a hatülés Sonnenkarlift aljába juthatunk, amelyiktől azután visszasíelhetünk a központi részre. A közelből indul a kétüléses Sonnenkarlift is, amelyik egy kisebb platóra érkezik, ahonnét egy viszonylag könnyű széles pályán visszajuthatunk az Alpincenterbe.

A Schmiedinger aljától teljesen egyenesen is le lehet érni a hatülős lifthez. Ez egy jelöletlen terület, itt-ott meredek, sziklás részekkel. Aki jobban szeret a saját akaratából lejutni a völgybe, nem pedig kényszerből, az erősen fontolja meg ezt az útvonalat, különösen bizonytalan hóviszonyok esetén! Tényleg csak akkor menjünk ilyen jellegű terepekre, ha vannak hó- és lavinaismereteink, sok tapasztalatunk és biztosan tudjuk, hogy mit teszünk!

Változatos pályákon síelhetünkAz Alpincentertől lefelé több helyen szűk, kanyargós pálya visz le a Langwiedre. Ízlés kérdése, ki hogy viszonyul hozzá. Van, aki nagyon szereti, mások nem rajongnak érte. Az utolsó meredek lejtőn érdemes nagy lendületet venni, mert különben hosszas gyaloglásra számíthatunk a liftépülethez.

Ettől a pályától balra egy változatos, hullámos terepen van lehetőség pályán kívüli síelésre - természetesen előbb érdemes alaposan körülnézni, megismerni a terepet és csak biztonságos sítudással megfelelő felszereléssel (pipsz, szonda, lapát stb...) és körültekintéssel nekivágni.

Après ski

Après ski - ízlés kérdéseKaprun és környéke számos lehetőséget kínál a síelés utáni esték kellemes eltöltésére. Mi ezek közül egyet emelünk ki, a magyarok által sűrűn látogatott Baum bárt, amely Kaprun Zell am See felé eső szélén található.

Információk a síterepkatalógusunkban: Kaprun - Kitzsteinhorn

 

Neckermann Utazás

Cikkünk megjelenését a Neckermann Utazási Iroda támogatta. 

Appartements Alpin NNN - Kaprun

3.645 Ft/ fő / éj ártól
ellátás nélkül, 4 fős apartmanba

 

Az ajánlat tartalmazza a szállást de nem tartalmazza az utazást, a részvételi díj 2009.11.30-ig érvényben lévő 10% kedvezménnyel csökkentett. További részletek a weboldalon vagy a Neckermann irodákban országszerte. R-0801/93/1997

www.neckermann.hu

06 40 200 776

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>