2009 - Fehér Karácsony | SKI. C.U.L.T. -- skiculture

Hójelentés, Európa, Magyarország - Az Alpok térsége egyetlen szóval jellemezhető: havas. Szerte Európában legalább 70 cm hó esett, Svájcban és Franciaországban több helyen riadalmat is okozott - így karácsonykor a síterepek kitűnő feltételekkel várják a vendégeket. Ha az időjárás kegyes lesz, akkor a hazai síterepeken is lehet az ünnepekben síelni. Érdemes azonban indulás előtt az interneten tájékozódni.

Ausztriában Voralrlberg, Tirol és Svájc síterepein volt a legnagyobb a decemberi hóesés, így a legnagyobb porhavat Hochgurgl, St. Anton am Arlberg területén, valamint a gleccsereken - Mölltal, Sölden, Stubai, és Pitztal - lehet találni.
A tovább folytatódó hóesés jó hír az összes nyitva tartó síterepnek, - ráadásul az alacsonyabb vidékekeken is esik!

A legtöbb német síterület még vár a nagyhóesésére, Zugspitzén 140 cm hó van.

Jól kezdődött az szezon Olaszországban - december elős 10 napján 94 helyen is esett. Kiadós hómennyiség borítja az össze északolasz sípályát Valle d'Aostától Dél-Tirolig. A síelők és riderek ne felejtsék el, hogy Piedmontban megfelelő biztosítással kell rendelkezniük, amit magukkal is kell vinni a pályára. Ha egy ellenőrzésnél nem találják, az 40-től 250 eoróig terjedő büntetéssel jár. A síbérlettel egyébként váltható ideiglenes engedély is.

A legerősebb korai havazás Svájcban volt, novemberben és december elején összesen 168 risztás volt. Engelbergben volt a legnagyobb hóesés, december elején 24 óra alatt 94 cm esett , utakat torlaszolva el és településeket zárva el a külvilágtól. A Svájcban síelők gyönyörű fehér karácsonyra számíthatnak Davosban, Klostersben, Saas-Feeben, Verbierben, Engelbergben, Zermatt környékén és máshol is. A legnagyobb hófal - 190 cm - Andermatt-Gotthard területén van.

Franciaországban szinte minden síterep nyitva van. Az előrejelzések szerint továbbra is számíthatnak hóesésre és hidegre, így még a netán szerényebb természetes hóval büszkélkedhető terepen is hóágyúkkal rásegítve nagyon jó pályákra lehet számítani.

Bár a hétvégén a svéd és norvég síterepek csak hellyel-közzel tartottak nyitva, az ünnepekre várhatóan valamennyi terep kinyit.

Szlovákiában a webkamerák jórészt fehér világot mutatnak, de ma kevés terepen jártak a liftek. Ezek közül az egyik Tátralomnic.

Bulgáriában gyökeres változás állt be: eddig egyáltalán nem volt hó, most viszont szépen esett.

Erdélyben, illetve a romániai síterepeken erre a hétre már mindenhol esett a hó, sőt most is esik, így a nyitás az ünnepekben nem kizárt. Arra azonban felhívják a sízők figyelmét, hogy a vékony (10-30 cm) hótakaró miatt a füves foltokra, kiálló kövekre, kisebb szikladarabokra számítsanak!

MAGYARORSZÁG

Az elmúlt napokban 25-30 cm friss porhó esett a Mátrában. Mártraszentistvánban jelenleg is hóágyúznak, hogy 26-án 9.30-kor biztosan ki tudjanak nyitni! A két ünnep között megpróbálják megnyitni a 4-es pályát is, de ami biztos nyitva lesz az az 5-ös, 6-os és 7-es pálya, egy csákányos lifttel, egy tárcsás felvonóval és egy baby lifttel. 26-tól kinyit a kölcsönző is, és lesz síoktatás is.

Eplényben a Nordica Síarénában elvben nem lesz szünnap, de azért az időjárás még közbeszólhat. 24-én 9-13-ig, 25-én 13-17-ig lesznek nyitva, míg 26-tól minden nap esti sízéssel is várják a hó szerelmeseit - a felvonók reggel 9-től este 9-ig működnek.

A kékestetői Sícentrum szenteste kivételével folyamatosan nyitva lesz az ünnepek alatt. December 25-től esti sízés is lesz minden szerdán, pénteken és szombaton.

Visegrádon a tervek szerint mindennap kinyitnak 24-én 9-16-ig, 25-én 9-17-ig mennek a felvonók, utána pedig a megszokott időrendben, vagyis minden nap lesz esti síelési lehetőség. Pénteken és szombaton 22.00, a többi napon 21.00 óráig.

Bánkúton jelenleg 2 felvonó működik, és itt is az időjárástól függ, hogy meddig vannak nyitva. A tervek szerint kinyitnak 24-én délelőtt (9.00-13.00 óráig), december 25. szünnap, 26-tól pedig folyamatos üzem (9.00-16.00 óráig) lesz. Esti sízésre szerdán, pénteken és szombaton lesz lehetőség.

Szilvásváradon karácsony másnapján újra indul az üzem.

A hétfőn avatott sátoraljaújhelyi pályán beindult a nagyüzem, december 28. és január elseje között már sítanfolyamot is szerveznek Közép-Európa leghosszabb műanyag pályáján. Így ha netán elolvad a hó, a Zemplén Kalandpark pályája továbbra is működik.