Friss hozzászólások

Intenzíven éles hóekeív | SKI. C.U.L.T. -- skiculture

Értékelések száma: 149

Cél: A rövidlendület iskolázása

Kiindulóhelyzet: Enyhe lejtőn, esésvonalban, hóekeívben állva.

Gyakorlat: Csúszó hóekében elindulva az egyik lábat erőteljesen nyújtva meg kell változtatni a léc irányát. A láb forgatni fogja a csípőt, a nyomás pedig a lábujjaktól a sarok felé vándorol. Mindig az aktív lábra kell koncentrálni, a karokat pedig szélesen kell tartani. A válltengely végig a völgy felé néz.

A látvány elemzése:

Extrém széles hóekehelyzet kicsavarodott csípővelA gyakorlatot közepesen széles hóekeívből indítja, így a kinyomott láb hatására extrém széles hóekehelyzet alakul ki, a csípő is elcsavarodik. A rövid ideig tartó nyomás még azelőtt abbamarad, hogy a léc keresztbe futna a test előtt (ehhez teljesen el kellene fordulni a testnek ebben a spárgában, másként szinte fizikai képtelenség). A megakasztást a térd végzi (lassítva jól látható a törés a térd munkájában). A láb kinyomása miatt kifeszített helyzetben fejeződik be az egyik oldali gyakorlat, amelybe a másik oldal nem kapcsolódik be folyékonyan. A kifeszített helyzetből csak valami pluszenergiával lehet kijönni, amit többnyire a megakadó lécről való elrugaszkodással, a másik lábra való átterheléssel, és a combközelítőkkel old meg. (A balkanyarokban erős pedálmozgást használ - ez a levegőbe felkerülő belső sílécből látszik, a jobbkanyarokban viszont egyáltalán nem él vele.)

Kritika:

  • Ezt a gyakorlatot legfeljebb haladó sízők számára ajánljuk, de nekik is csak akkor, ha biztosan el tudják kerülni a benne rejlő csapdákat. A szélesre kitolt hóekeívből nagyon könnyen csak a csípő rángatása következik, amit szeretnénk elkerülni.
  • Az élváltás előtt pont a legkritikusabb pillanatban kell megakasztani a sílécet és elrugaszkodni róla, hogy el lehessen indítani a következő kanyart. Szerintem sokkal fontosabb ebben a fázisban azt megtanítani, hogyan kell átfuttatni a sílécet a következő kanyarba. Itt pont az ellenkezője alakul ki, tehát rossz reflexeket alakít ki.
  • Az elrugaszkodás iránya a hegy felé és oldalra mutat, ami megakadályozza az élváltást. Ez kerülendő a mai síelésben.

Hasznos elemek:

  • A világ végére kitolt sílécek visszavezetése segíthet ráérezni a forgatás mozdulatára.
  • Az élváltás egyik megoldása lehet a pedálmozdulat, tehát ennek a megtalálásában is segíthet.

Következtetés:

Ez a gyakorlat nagyon hasonlít a magyar szaknyelv nyomásváltásos hóeóekívéhez, de van ennél hasznosabb formája is. Két módosítást javasolnék a gyakorlaton:

  • Keskenyebb (sőt: nagyon keskeny) hóekéből indítva nem alakul ki ez a kiszolgáltatott helyzet és kedvezőbb törzsizomhelyzetek alakulnak ki.
  • A kikormányzás végén nem kell megakasztani a sílécet, hanem hagyni kell továbbfutni (sőt segíteni kell ebben.)

 

középhaladó, haladó
hóekeív, párhuzamos lendület