Futás vs. gyalogás | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Amikor összeállítottuk a Bázis tréninget, éreztük, hogy az I. szakasszal komoly gondjaink lesznek. Akinek meg sem fordul a fejében a mozgás, azt bármivel nehéz rávenni a mozgásra. Akinek van affinitása a sport irányába, azt hamar bedarálja a teljesítménykényszer, keresi az adrenalint, és legyinteni fog a felvetéseinkre.

A Bázis trénig I. ugyanis 10-14 nap tempós gyaloglást jelent, hasonlóan a power walking néven korábban már ismertté vált edzésformához. A gyaloglásról pedig a futáshoz, a különböző fitnessdivatozhoz képest ódivatú, lassúcska kép él bennünk.

Miért tartjuk mégis fontosnak? A mai életmódunkban még a fizikai munkakörök jelentős része is ülőmunka. A fizikailag aktív rövid szakaszok pedig kisimított talajon, rövid sétákból állnak. Aki az egészsége érdekében mégis sportol, többnyire aktív, dinamikus mozgásokban keresi a megoldást, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a lehető legnagyobb terhelést érje el.

Az egyik legkézenfekvőbb és legegyszerűbben elérhető sport a futás. Vessük össze a gyaloglással, és nézzünk meg néhány fontos különbséget (az átlagos, hétköznapi futást és az Bázis I.-ben szereplő intenzív gyaloglást figyelembe véve) :

 • A futásnál robbanékony, rövid izomösszehúzódások vannak, a domináns jelleg a gyorsaság.
  A gyaloglásnál hosszabb, lassú izomösszehúzódások vannak, jellemzőbb az erő típusú munka.
 • A futásnál a gyors mozgások, a viszonylag nagy lendületek miatt az átlagember gyakorlatilag nem tud odafigyelni a technikára a kivitelre – az emberek 90%-a katasztrofális technikával fut.
  A gyaloglásnál sokkal eredményesebben lehet kialakítani a jó technikát.
 • A tipikus futásnál alig van térdlendítés. Igazi lendítéshez nagyon gyors futásra van szükség (4 perc körüli ezer méterek).
  A tempós gyaloglásnál a térdmunka természetes, vagy ha technikai hiba miatt gyenge, könnyen korrigálható.
 • A futásnál az aktív talajfogás komolyabb sebességet és jó technikát igényel. (Az aktív talajfogás alapvető fontosságú az ízületek védelme és a védőreflexek kialakítása miatt.)
  A gyaloglásnál a talajfogás aktivitása szinte természetes.
 • A futásnál a jó technika és az aktív talajfogás mellett is komoly rázkódások érik az ízületeket és a gerincet, főleg kemény talajon. Rossz technikával ezek már-már felérnek egy traumával.
  A gyaloglásnál a legpocsékabb technika esetén sincsenek ilyen rázkódások.
 • A futásnál rossz futótechnikák mellett a törzsizmok alig működnek, nem stabilizálják a törzset, emiatt az egész felsőtest lengésben és csavarodásban van, tovább rontva a rázkódás okozta traumák hatásait. 
  A gyaloglásnál a megfelelő tempó törvényszerűen magával vonja az törzsizmok természetes aktivitását.
 • A futásnak gyakorlatilag nincs számottevő izomerősítő hatása.
  A gyaloglás határozottan erősíti a tartóizmokat és lábat.
 • A futás a jellemző technikákkal egyáltalán nem veszi igénybe a tartórendszer stabilizáló reflexeit.
  A gyaloglás elsősorban a stabilizáló rendszerre hat erősítő jelleggel.
 • A futás jellemző pulzustartománya a 150-180 (/perc). A futás intenzívebben hat a keringési rendszerre, ez az elsődleges edzéshatása, ezért elsősorban határozott céllal rendelkező sportolók számára ajánlott. 
  A gyaloglás jellemző pulzustartománya a 120-140 (/perc). Ez a pulzustartomány ideális egy hétköznapi, nem versenyszerű sportoló számára.
 • A futás jellemző időtartama 20-30 perc (1 óra vagy feletti futás már ritka, komolyabb felkészültséget igényel). Ez a zsírégetés határát erősen alulról súrolja, a keringési rendszer szempontjából már hatékony.
  A gyaloglás időtartama 30-60 perc (a 60 perc egy átlagember számára is viszonylag hamar elérhető). Ezzel egy hétköznapi ember is könnyedén elérheti a zsírégetési tartományt.
 • A futás után szükséges nyújtást is végezni az intenzív izomműködés miatt.
  A gyaloglás a helyes technikával folyamatos nyújtást is biztosít.

Az átlagemberek számára lényegében alig van olyan terület, amely szempontjából nem a gyaloglás lenne a hatékonyabb, a futás elsősorban azoknak hasznos, akik valamilyen intenzív mozgásra készülnek.

A gyaloglás legfontosabb hasznos területe a törzs stabilizáló rendszerének fejlesztése, ez gyakorlatilag még a sportos testfelépítésű emberek esetében is csökevényes.

Szinte bármilyen álló testhelyzetben végzett mozgást nézünk, egy közös van benne: a két lábunk a medencénken keresztül támasztja alá a gerincoszlopot. Bármilyen mozdulatot végzünk, annak az alapja, hogy a törzsizmaink rögzítsék a medence és a gerincoszlop alkotta rendszert. Járás vagy futás közben az elrugaszkodáshoz különösen fontos, hogy meglegyen ehhez az erő és kialakuljanak a reflexek.

Ehhez kellenek azok az izmok, amelyek lendítik az egyik lábat, miközben a másik az elrugaszkodással támadja a medencét. Kellenek a felsőtest egyik kart előre, a másikat hátrafelé lendítő izmai is. Ha bármelyik kiesik, a felsőtest elcsavarodik, a medence az elrugaszkodó láb oldalán felfelé mozdul, és ráadásul előrebillen. A gerincoszlop emiatt oldalra is meggörbül és derékban az ideálisnál homorúbb lesz, nagy terhelést adva a porckorongokra, amit még ront a becsapódás okozta rázkódás. Ezek a reflexek szinte mindenkiből hiányoznak, egyszerűen azért, mert gyerekkorunkban a patakparton való rohangászás helyett 8-10 órát ültünk az iskolapadban, majd a tv és a számítógép előtt.

Az intenzív gyaloglás elsősorban a törzs védelmi-stabilizáló működését, reflexeit építi valamennyire vissza. Mindenkinek nagyon ajánlott, még az élsportolóknak is, ugyanis ők is pont úgy voltak gyerekek, mint bárki más. A technika könnyen megtanulható (bár néhány alkalommal érdemes korrekciót kérni egy hozzáértőtől), az edzés egyedül is végezhető, de kitűnő családi program is. Ami fontos, hogy ne a frekvencia növelésével érjük el a tempót, hanem a lépéshosszal.

Bővebben a Bázis tréningről

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>